perjantai 11. joulukuuta 2015

11. luukku: Pari jouluolutta ja laiskan leipurin nekku

Viime vuonna jäi sattuneesta syystä jouluoluet maistelematta, joten tänä vuonna piti korjata vahinko. Mahdottomiin maistajaisiin ei imettäessäkään voi ryhtyä, joten vietin tovin oluthyllyn edessä miettien hyviä vaihtoehtoja. Samaan aikaan vaunussa opittiin muuten päristyksen jalo taito, poju taisi olla sitä mieltä että nyt pärisee. Päristyksen saattelemana päädyin kolmeen kotimaiseen: kuopiolaiseen Alahovin panimon Talviolueen, Muflonin Huurupukkiin ja Prykmestarin Jouluolueen.



Lopulta maisteltiin kaksi pientä pulloa. Talviolut oli tumma mutta raikas, Huurupukki kuohui valtavasti ja oli tummempi maultaan. Omaan suuhun Talviolut sopi hyvin, Huurupukin makua kuvaa ehkä parhaiten sanapari savu ja terva. Kumpikaan ei noussut makuna vallitsevaksi, vaan maku oli jotain siltä väliltä.

Taaempana ensin kaadettu lasillinen, kun kuohuminen ei ollut vielä tiedossa. Mutta ei mennyt pöydälle, jotain hyötyä tarjoulukesistä!





Oluen jälkeen teki mieli jotain makeaa, joten päätin keittää joulukarkkeja. Karkkiseos pitäisi kaataa pieniin metallimuotteihin, mutta koska niitä ei sattunut olemaan, tein niin kuin kotona. Nyt on yksi vuoallinen karkkia, jota voi käydä lusikalla nappasemassa sopivan satsin kulloiseenkin makeannälkään.



Laiskan leipurin joulunekku

2dl kuohukermaa
2dl siirappia
2dl sokeria
Pari rkl voita (ei haittaa vaikka unohtuu)
0,5-1 dl mantelirouhetta

Keitä kermaa, siirappia ja sokeria paksupohjaisessa kattilassa kunnes seos on 125-130 asteista tai selvittää pisaratestin. Eli pisara seosta kylmään veteen, jos siitä muodostuu pallo niin valmista on! Aikaa menee n. 15-45 minuuttia riippuen liedestä, kattilasta ja keittäjästä. Lisää valmiiseen seokseen mantelirouhe ja voi. Annostele vuokiin/vuokaan, anna jäähtyä ja nauti! Säilyy viileässä periaatteessa parikin viikkoa, ellei herkkusuut pistele poskiin jo hyvissä ajoin aiemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti