lauantai 12. joulukuuta 2015

12. luukku: Kun joulu ei jouluta

Varmaan monet teistäkin taistelevat joulufiiliksen kanssa. Itselläni on joka vuosi sama juttu, varsinkin jos lunta ei ole. 12 päivän päästä on jouluaatto, maa on harmaa ja ulkona on pimeää. Tänään lähdin aktiivisesti taistelemaan kaamosväsymystä vastaan. Itselleni joulu kuitenkin on ensisijaisesti antamisen ja yhdessäolon aikaa, joten tässä ovat omat niksini jouluisen fiiliksen takaamiseen.

 

Tee joku muu iloiseksi

 


Miehellä oli eilen pitkä päivä töissä. Kotiin tullessa pöydässä odotti herkkuja ja uunissa juureksia.

 

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi ja lahjoita omaa aikaasi

 

Plan, SPR, Hyvä joulumieli-keräys, Suomen ev.lut. kirkko, Unicef, MLL, Pelastusarmeija...
Vaihtoehtoja löytyy määrättömästi. Esimerkiksi Punainen risti järjestää erityyppisiä koulutuksia ja tilaisuuksia ystävätoiminnalle. Viitasaarella on Hyvän mielen Viitasaari-projekti, jonne saa käydä jättämässä toiveita palveluksista tai jättämässä oman tarjouksensa. Ajattelin käydä nappaamassa sieltä ainakin itselleni jonkun, joka toivoi ikkunanpesuapua itselleen. Itse jätin tarjouksen karjalanpiirakoiden leivonnasta ja siivousavusta.

Loppujen lopuksi, materiaa ja tavaraa emme saa täältä mukaamme ja jos parin tunnin järjestö- tai hyväntekeväisyystoiminta ilahduttaa jotakuta, on toimintasi vaivan arvoista.

Tiedän kokemuksesta, että moni miettii oman aikansa ja jaksamuksensa riittämistä, mutta vapaaehtoistoimintaan liittyminen antaa enemmän kuin ottaa. Voisitko esimerkiksi kerran kuukaudessa käydä lukemassa vanhainkodissa kirjaa?

 

Älä suorita 

 

... on ihan ok ostaa laatikot Saarioisilta.

 

Järjestä lahjarinki tai lähetä yllärilahja 

 

Secret Santa- systeemit, eli perinteinen työpaikan pukinkontti toimii takuuvarmasti. Sopikaa työkavereiden kesken päivä, jolloin tuotte tietyn suuruisen lahjan säkkiin. Päivän päätteeksi jokainen lahjan tuonut saa nostaa säkistä yhden lahjan.

Sama toimii Facebookissa. Kerää porukka, jotka saavat toisiltaan lahjan. Kaikki lähettävät osoitteensa sinulle, sinä sekoittelet osoitteet ja saat ne sattumanvaraisesti osallistujille.

Joku tuntematon saa minulta seuraavan vuoden korttitarpeet Facebookin lahjaringissä

 

Mene saunaan

 

Jos et omista saunaa, rentoudu ja järjestä leffailta. Erityisen hyvin sauna toimii yhdistettynä liikunnan kanssa. Takuuvarmat yöunet, kun käyt ensin tunnin lenkillä ja sukellat suoraan lenkkisaunaan.

 

Palkitse itsesi 

 

Kävin tänään ostamassa itselleni veronpalautuksilla lankavarastot pullolleen.
Piparitalkoot!

 

Pidä tonttulakkia ja toivota hyvää joulua

 

Ihmiset saattavat vähän tuijottaa ja pudistella päätään, mutta uskokaa pois, mikään ei ole tehokkaampi joulufiiliksen nostattaja kuin leikkimieli. 

 

Anna jalkahieronta  

 

... vaikka kaverille.

 

Liity Postcrossingiin

Postcrossing.com on netissä toimiva palvelu, jossa ihmiset lähettelevät postikortteja toisilleen. Palvelu on ilmainenja rekisteröityessäsi saat palvelimelta osoitteen, johon voit lähettää osoitteen. Kortin saaja rekisteröi korttisi numerokoodilla, jonka saat osoitteen mukana.

Jouluna ihmisettuppaavat lähettelemään joulukortteja ympäriinsä. Omiin crossing-kohokohtiini kuului amerikkalaisen taitelijan lähettämä maalaus.

 

Käy jossain jouluisessa tapahtumassa

 

Kauneimmat joululaulut pyörähtävät ensi viikolla käyntiin. Kaupungit ovat tulvillaan erilaisia joulutapahtumia. Itse yritän pysytellä poissa kaupoista, sillä isot marketit tuppaavat olemaan aikamoinen turn-offi joulufiiliksen suhteen. Sen sijaan Viitasaarella avautui eilen joulumarkkinat, joissa piipahdimme tänään. Täytynee käydä vielä uudemman kerran, tavaraa ja asettajia oli paljon, emme ehtineet edes käydä joka huoneessa kääntymässä (myyjäiset ovat vanhan lukion luokkahuoneissa ja pihamaalla).





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti