keskiviikko 2. joulukuuta 2015

2. luukku: Suklaatalo ja joulustus

Enää 22 päivää jouluaattoon!

Hei kaikille minunkin puolesta, taas blogin äärellä kuten totuttua. Tänä vuonna bloggailen Viitasaaren tuiverruksesta ja toivon sormet ristissä, että tännekin saataisiin valkoinen joulu. Eilen satoi kyllä lunta, mutta maa on aika märkä ja pakkasesta ei tietoakaan, joten sulanee pois huomisaamuun mennessä, ellei tule lisää taivaalta.

Tänä vuonna blogissani olen ajatellut pyöritellä mitä mielen päälle sattuu, mutta ainakin jouluperinteitä ja jotain neuleisiin liittyvää ajattelin. Toivon mukaan pääsen Viitasaaren vastaanottokeskukseen ennen joulua vapaaehtoiseksi, niin sieltäkin saattaa pohdintaa kirvota. Reseptejä myös on luvassa. Joulunälkäisille kosolti materiaalia vuosilta 2012, 2013 ja 2014 edellisessä blogissani Tule joulu kultainen.

Viimeistelen Viitasaarelta käsin maisteriopintojani, ja ennen joulua olisi rypistettävänä vielä kaksi isohkoa tenttiä, joista toisen kävin tekemässä Joensuussa 27.11. ja toinen olisi 16.12, parin viikon päästä. Eli tenttiin lukua tiedossa... Varmaan ehdin siinä sivussa bloggailla rauhassa.

Eilen nollasin tehokkaasti rötköttäen, syöden suklaata ja joulustaen. Minun piti ripustaa joulu tupaan jo marraskuun puolella (kamoon, hei, täytyyhän niitä koristeita katella jonkun aikaa ennen kuin joulu on ohi!), mutta edellinen tentti vei kaiken huomion. Yleensä yliopistossa kaksi viimeistä joulua edeltävää viikkoa ovat aivan järkyttävän kiireisiä, kaikkien syyslukukauden kurssien palautukset painavat päälle ja porukalla on todennäköisimmin isoja tenttejä ennen joulua. Toista ongraduttajalla - hommat hoituu,mutta vuorokausirytmi meinaa lipsahtaa päälaelleen, aamut venyvät ja illat myös. Hommat valmistuvat ajallaan ja oleskelu on ihanan rentoa, saa päättää itse aikatauluistaan.

Kokeilussa: Suklaatalo

Olin haltioissani, kun näin Fazerin tämän vuoden tuotekehittelyn kuningasidean: suklaatalon. No, siinäpä näppärä juttu - helppo lasten kanssa, kun ei tarvitse leikkiä kuuman sokerin kanssa. Hieman hitaampaa puuhaa suklaatalon kokoaminen oli... Nostin esimerkiksi juuri yhteenliittämäni talon seinät ilmaan ja koko komeus rysähti kasaan. Onneksi suklaa ei jähmety hetkessä, nopea saa osat vielä liitettyä yhteen. Jotkut tahot suosittelivat palojen kasaamista sulalla suklaalla, mutta itse olen niin tahmatassu, että pian sitä suklaata olisi vain kaikkialla. Kehittelin siis oman patenttimenetelmän:

 

Tarvitset:

- Kiehuvan kuumaa vettä suorakaiteen muotoisessa rasiassa.
- Kahdesta viiteen suklaalevyä ja lisäksi koristeita, marsipaania, sokerimassa, sokerikuorrutetta, karkkeja, vaahtokarkkeja, keksejä, pipareita...
- Lusikoita ja kosolti Serlaa.

 

Tee näin:

1. Liitä ensin suklaatalon seinät yhteen. Lämmitä suorakaiteen muotoisen rasian kylkeä vasten suklaalevyn kohtia, jotka haluat liittää. Paina kohdat yhteen ja anna jähmettyä hieman.


2. Jos sinulla on käytössäsi kaksi käsiparia, voit ensin lämmittää talon päätyseinän kolmelta sivulta ja kiinnittää sen alustaan, paina tämän jälkeen loput kolmelta sivulta lämmitetyt seinät nopeasti päätyseinään kiinni. Yksin alustaan kiinnittäminen ei saata onnistua, koska talo kaatuilee. Taloa on helpompi koristella, jos se ei liiku. Voit myös leipoa piparista alustan, jolle talo kiinnitetään.

3. Lämmitä hetki lusikkaa kuumassa vedessä ja pyyhkäise se kuivaksi talouspaperia vasten. Lämmitä talon seinää kohdasta, johon haluat koristeen. Jos päätyseinäsi ei ole ollut kolmionmuotoinen ja talonpäässä on "ullakkoaukko", liitä päätyihin isot karkit.


Ei siitä nyt mikään taidonnäyte tullut, mutta tulipahan kokeiltua.

Testitulokset:

Helppous: 3/10. Onnistuu aika pienten lastenkin kanssa, heti kun legot pysyvät kädessä ja liittyvät yhteen, tällainen voidaan tehdä yhdessä.

Missä tarjoilla: Sen sijaan, että leipoisi kakun kahvipöytään, miksei voisi askarrella tällaisen? Valkosuklaata, makusuklaata, lakuja, Marinnepalloja, vihreitä kuulia... Jos olet esimerkiksi joulun ajan laihdutuskuurilla tai yrität vähentää makean syömistä, talon rakentaminen on helppo tapa kontrolloida, kuinka paljon suklaata saa syödä tiettyllä aikavälillä.





Fazerin joulukylä Stockmannin ikkunassa


2 kommenttia: