tiistai 8. joulukuuta 2015

8. luukku: Valittamisesta ja porkkanasukista

Hyvät kansalaiset.

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin koittavat viimeiset kaksi joulua edeltävää työviikkoa. Itselläni työviikot tänä vuonna tarkoittavat lähinnä paikallaan istumista, koska luen neljä kirjaa ja yhdeksän artikkelia sisältävään tenttipakettiin. Ainoa ongelma tässä on, että tentti sattuu olemaan yliopiston viimeinen ja materiaalit koskevat maahanmuuttoa ja kielikoulutusta. Aihe on tärkeä, mutta nykyisen tilanteen huomioon ottaen, matsku on päässyt jo tilanteen muuttumisen takia hieman vanhenemaan (OPSit ja tilastot muuttuneet, käytännöt vaihtuneet).

En ole koskaan ollut mikään paikallaan tönöttäjä. Mitä pidemmälle yliopisto on edennyt, sitä vaikeampaa minulle on jönöttää tunteja paikallaan ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Tämän takia neulonkin lähes koko ajan. Nyt tuntuu kuin tenttikirjavuori olisi lähes ylitsepääsemätön, vaikka ajatus on siis ihan naurettava: olenhan joskus aikaisemmin lukenut 28 kirjaa/ tuhansia sivuja sisältävän tenttipaketin lähes kokonaan läpi. En tiedä, mistä nykyinen väsymykseni ja keskittymisvaikeudet johtuvat  - onko se vain taisteluväsymystä vai yleistä kaamosta; tuntuu, etten herää missään vaiheessa päivää. Veikkaan, että mieli kaipaa jotain oikeaa haastetta, muutakin kuin kirjoja.

Tuntuu, etten saa tehtyä oikein mitään muuta kuin valitettua.

Siksipä aion aktiivisesti muuttaa omia ajattelutapojani ja haastan teidätkin mukaan.

Aion sallia itselleni yhden valituksen per päivä. Loput ajat yritän olla narisematta.

Olen miettinyt asiaa perusteellisesti ja tullut siihen tulokseen, että vaikka ihmisellä on huonoja kausia elämässä, jolloin ei oikein osaa muuta kuin nähdä elämän huonot puolet, totuus kuitenkin on, että ei alhosta pääse pois muuten kuin aktiivisilla valinnoilla, koskivat ne mitä tahansa: minunkin on varmaan uusittava valittamattomuuspäätökseni joka päivä. Tarkoituksenani ei ole pyrkiä mitenkään sellaiseen olotilaan, että valittamista ei enää ikinä tapahtuisi. Mutta mihin sillä jatkuvalla narinalla muka oikein pääsee? Hoituvatko ne hommat? Helpottaako olo? Ei. Ainakaan minulla. Oikeastaan narinani vahingoittaa minua ja kaikkia ympärilläni olevia ihmisiä, koska naristessa tulee sanottua muutkin asiat negatiivisessä sävyssä. Jopa sitä tarkoittamatta.

Minulla on kymmenen päivää aikaa lukea tenttiin. Aion ottaa osatavoitteet kirjoista, sen ja sen verran sivuja päivässä ja that's it - eikä valittaminen vie minua yhtään lähemmäs tavoitettani. En aio märehtiä ongelmia. Turha tekemistä on myös vältellä, koska sitten en saa luettua, enkä tee muuta kuin valitan.  Sen sijaan yritän katkaista valituskierteeni ja hommat hoituvat siinä sivussa. Samalla saan itselleni mielenrauhaa. Ehkä se joulufiilis löytyisi sieltä, muiden tehtyjen hommien vierestä pötköttämästä.

Porkkanasukat

Kun nyt on tullut tässä välteltyä kaikenlaista tenttiin lukemista ja gradun kirjoittamista, puikot ovat viuhuneet ahkerasti. Tuloksena kehittelin porkkanasukat - en tiedä, olenko napannut tämän ohjeen jostain alitajuisesti.


Kuinka?

Neuloin sukat seuraavan ohjeen mukaisesti. Kengän koot: 40 silmukkaa = naisten/isojen lasten 36-37, 44 silmukkaa = naisten 38-39, 52 = miesten 42-43, 56= miesten 45-46.

Luo vihreästä langasta 40-44-52-56 s ja jaa silmukat neljälle puikolle, 10-11-13-14 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina ensimmäisen (I) ja neljännen (IV) puikon välissä. Neulo sitten suljettuna neuleena ensin 2 o, 2 n -joustinneuletta noin 20 cm. 

Aloita kantatilkku siten, että neulot vihreällä langalla I puikon silmukat oikein IV puikolle (=20-22-26 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ, vaihda oranssi lanka, nosta 1. s neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, *nosta 1. s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 9-10-12-14 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantatilkun korkeus on 22-24-28-30 krs ja näet kantatilkun sivussa saman verran oikeita silmukoita kuin puikolla (11-12-13-14 s.)  

Kantapohjankavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 7-8-9-11 s. Tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 6-6-8-8 s nurin ja neulo 2 seur. s nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä tee ylivetokavennus silmukoissa olevan raon yli. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukat pysyvät samana eli 6-8:nä. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle. Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 11-12-14 s. Neulo poimitut s:t oikein sillä vasemman puoleisella puikolla, jolle äsken siirsit 4-4-5 s. Neulo sitten II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt s:t kantalapun oikeasta reunasta (11-12-14 s) sillä puikolla, jolla on 4-4-5 s, neulo s:t oikein. 

HUOM! Voit halutessasi poimia useamman kuin 11-12-14 silmukkaa ja kaventaa ahkerammin, ilman kiilakavennusten välikerroksiakin. Miesten sukissa kannattaa miettiä, teetkö välikerroksia ollenkaan, sillä sukasta saattaa tulla löysä. Itse teen naisille kiilakavennukset, miehille en tee kiilakavennuksia, vaan kavennan aina I puikon lopussa ja IV puikon alussa. Isoille miehille (kengänkoko 46) kavennan joka toisella kerroksella.

Jatka näillä kaikilla silmukoilla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta jne. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 10-11-13 s, lopeta kavennukset. 

Jatka sileää neuletta kunnes pikkuvarvas peittyy TAI 
36-37: 15-16 cm, 
38-39 16-19 cm, 
42-43: 22-23 cm, 
45-46: 25-26 cm. 

Aloita sitten kärkikavennukset: tee I ja III puikon lopussa ylivetokavennus ja neulo II sekä IV puikon alussa 2 s oikein yhteen. Tee tällaiset kavennukset joka 2. krs kunnes joka puikolla on jäljellä 5-6-7-8 silmukkaa. Neulo kolme tai neljä kerrosta, jotta saat porkkanaan suipon pään. Kavenna tämän jälkeen, kunnes työssä on 4-4-8-8 silmukkaa. Neulo sen jälkeen vielä kaksi tai kolme kerrosta,ennen kuin katkaiset langan ja vedät sen kaikista silmukoista läpi.

Ota tämän jälkeen virkkuukoukku ja tee aloitussilmukka sukan suulle. On sama, mistä kohtaa aloitat. 1 krs. Tee 4-8 ketjusilmukkaa, 1 kiinteä silmukka siihen kohtaan, missä joustinneuleessa alkaa oikea. Mitä tiheämmin teet kiinteitä silmukoita, ts. mitä usempi poimu sukan suulle tulee, sitä joustavampi on sukan suu. 2 krs. Tee yksi kiinteä silmukka edellisen kierroksen ketjulenkkiin ja tee ketjusilmukoista muodostuvaan kaareen niin monta pylvästä tai pitkää pylvästä kuin siihen mahtuu. Siirry seuraavaan lenkkiin kiinteällä silmukalla. Toista kierroksen loppuun ja katkaise lanka

Ota mustaa tai tummaa lankaa ja tee ompelemalla viivat sukan oranssiin osuuteen. Voit halutessasi tehdä viivat myös niin, että neulot langat työhön niin kuinneuloisit oranssia lankaa, siitä tulee siistimpi kuin ompelemalla tehdyistä viivoista. Päättele työ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti