Löysin eräästä ruotsalaisesta sisustuslehdestä glögiohjeen,
ja päätin ottaa sen testaukseen. Vaikka kaupan glögit ovatkin tähän asti riittäneet,
halusin testata jotain vähän erilaista. Tässä ohjeessa on ruotsalaiseen tapaan
paljon viinaksia, glögi onkin siellä tujakampaa kuin Suomen mehuversiot. Päätin
hieman muokata lehdestä löytämääni ohjetta, alla ohje jolla oman satsini tein.
Mausteita lähdin metsästämään Hakaniemen hallista löytämästäni maustekaupasta,
josta löytyy aina uusiakin tuttavuuksia.
Jag tänkte prova ett glöggrecept som jag hittade i en svensk
inredningstidning. Jag är van vid finsk alkoholfri glögg så jag var inte alls
säker på de stora mängder av alkohol som skulle i glöggen. Det visade sig att vara
en onödig rädsla. De olika kryddor som jag
behövde för glöggen hittade jag i Hagnäs saluhall där det finns en liten butik
med massor av kryddor.
Ohje on melko pieni, koska minulla oli avattuna viinipullo,
jonka pohjat halusin saada käytettyä. Hävettää ihan miten monta päivää tuo
punaviinipullo on tuossa avattuna seissyt, mutta päätin sen olevan oivallista
glögiä varten. Jo muinaiset roomalaiset (heh heh) lisäsivät viiniinsä mausteita
peittääkseen sen etikkaisuuden/pilaantuneisuuden. Monissa maissa tunnetaankin
hehkuviini (esim. Saksassa Glühwein). Suomen sana ’glögi’ tulee muuten ruotsin
sanasta 'glöda', ’hehkuttaa’.
Receptet är rätt så litet för att vi hade öppnat en vinflaska som jag ville
dricka bort. Jag skäms hur länge vi har haft en öppen rödvinflaska på bordet,
men jag tänkte att den är perfekt för glöggen. Sedan länge har människor
kryddat vin för att övertäcka dålig smak. I flera länder finns det kryddat vin,
t.ex. i Tyskland (Glühwein).
Ohjeen mukaan glögin täytyy vetäytyä yksi päivä ennen
tarjoilua, joten ihan pikaruokaa (tai juomaa) tämä ei ole, mutta mikäpä
perinteinen jouluherkku sitä olisikaan? Sain käsiini melkein kaikki aineet
kuivattuna, inkivääriä en raaskinut kuivattuna ostaa, kun sitä tuoreenakin saa.
Enligt recepten måste glöggen göras en dag före servering så ingen snabbmat
är det inte, men julmat är det väl ändå inte. Jag fick tag på nästan alla
torkade kryddor, men ingefära ville jag ha färskt.
Omatekoinen glögi
1 rkl fariinisokeria
2-3 kanelitankoa
1 tl kardemummaa (kokonaisia)
1 tl pomeranssinkuorta (niin ikään kokonaista)
5 kpl mausteneilikka
3-4 cm tuoretta inkivääriä
pisteenä i:n päällä hieman vaniljaa
****
Seuraavana päivänä:
3-4 dl punkkua (halpaa tai muuten huonoa)
0,5-1 dl kirkasta
Keittele mausteet kokoon veden kanssa. Anna siis kiehahtaa ja
jätä tekeytymään yöksi. Seuraavana päivänä lisää punkku ja halutessasi
vahvempaa, myös viinakset. Kuumenna, siivilöi ja tarjoile. Heittele sekaan
rusinoita ja manteleita jos niistä tykkäät. Nauti.
Hemmagjord glögg
1 msk farinsocker
2-3 kanelstänger
1 tsk kardemumma (hela)
1 tsk pomeransskal (likaså hela)
5 kryddnejlikor
3-4 cm färsk ingefära
som pricken över i:et lite vanilj
2 dl vatten
***
Nästa dag:
3-4 dl rödvin (billig eller
annars dålig)
0,5-1 dl brännvin
Koka upp alla ingredienserna. Låt
stå över natten. Nästa dag tillsätt rödvin och brännvin om så önskas. Heta upp
och servera med russin och mandel. Njut.
Lopputulos oli ennakko-oletuksista huolimatta yllättävän hyvä!
Jätin itse pois tuon kirkkaan, koska en aivan mahdottomia päivähönttösiä
halunnut. Se olikin ehkä ihan hyvä idea, noin pienessä määrässä se olisi
maistunut ehkä vähän liiankin voimakkaasti. Toisaalta glögin kyllä kuuluukin
lämmittää ;) Pientä säätöä ohjeen kanssa kannattaa kuitenkin vielä tehdä.
Mausteneilikat olivat minulla ensimmäistä kertaa käytössä, ja ne
paljastuivatkin melko tujakoiksi kavereiksi. Niitä ei siis kannata ainakaan tähän
määrään enempää laittaa. Seuraavalla kerralla olen niiden kanssa varovaisempi,
ja pistelen niitä vaikkapa appelsiineihin saadakseni niistä parhaat palat (eli
tuoksut) irti.
Slutresultatet blev överraskande god! Jag satte ingen brännvin med, rödvin
räckte för mig på frukost. Jag tror det var en bra idé, det hade nog smakat
lite för mycket brännvin i en så liten mängd. Å andra sidan ska glöggen ju
värma dig… Det är bäst att fixa receptet lite innan ni provar. Jag använde
kryddnejlikor för första gång nu, och det visade sig att med de här små bitarna
ska man inte leka med! Det är kanske bäst att inte använda mera än 3 nejlikor i
den här mängden. Nästa gång ska jag vara lite försiktigare med de och använda
dem kanske till apelsiner för att få det bästa av dem.
Täytyykin pitää ohje mielessä, saatanpa tehdä sitä joku päivä
ja lähteä kallioille katselemaan merta ja kylmän yllättäessä lämmitellä
glögikupposellinen hyppysissä. Onnea reseptin testaukseen! Jos joltain löytyy
kaapista hyväksi havaittu glögiresepti, täältä löytyy ainakin yksi innokas
testaaja!
Måste hålla recepten i minnet, jag tror jag går till klipporna någon dag
med en mugg med varm glögg och njuter av havsklimatet. Lycka till om ni provar
receptet! Om ni har ett eget bra recept, så finns det åtminstone en här som vill
prova den också!
Vi ses!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti