lauantai 2. marraskuuta 2013

Hahmohuovutusta kuivaneulalla - Needle felting with Sanna

Hyvää pyhäinmiestenpäivää kaikille!

Huolimatta toissapäiväisistä lupauksistani, en jaksanut enää illalla alkaa päivittää blogia. Olin menossa iltavuoroon töihin ja koska miltei kaikki kaupat ovat tänään kiinni, oli eilen todella vilkas työvuoro, ennen kuin meininki täysin nuupahti kahtena viimeisenä työtuntina. Moni teistäkin kävi kaupassa noin kello 15.30-18.30, lienee kaupungeissa ollut vielä vilkkaampaa kuni pikkukylien kaupoissa. 

Joka tapauksessa pyhäinmiestenpäivä lähti meillä käyntiin hieman putputtaen, raahauduin yhdeksän jälkeen sängystä sohvalle seikkailemaan Finnin ja Jackin kanssa ! Siinä sitten samalla aloin suunnitella tämän päivän urakkaa, joka itse asiassa on minulle tilaustyö. Teen silloin tällöin joitain pieniä kuvitus/oppimateriaalitöitä päiväkoteihin, joissa äitini on töissä ja tämän päivän neulahuovutustyö on minulta joskus viime keväänä (:P Tiedetään!) tilattu satuhahmojen villahuovutus Grimmin sadusta Kolme pukkia.


Hey everyone! Today I'm dry felting characters based on a fairytale "Three bucks and a troll" which I think originally is an European fairytale that has been recorded by the Grimms but I'm thinking that the version I'm using is an old Finnish version of this same root. It is All Hallow's eve today here, and in Finland we don't spend Halloween traditionally. All Hallow's has originally been a great feast of new crops, but these modern traditions normally include for example going to the cemetary to light candles, having a dinner with friends or family and perhaps going to the church in some families. All Hallow's is a national day-off here, which means that I, who works in a grocery-shop, don't need to go to work because nearly all shops are closed.

Hahmohuovutuksen ABC


Kutsun hahmohuovutukseksi vapaata, mallitonta huovutusta, jossa ei ole alustaa, vaan huovuksessa lähdetään siitä ideasta, että alussa on kasa villaa ja lopussa on 3D-hahmo. Mielestäni tämä huovutuksen tapa on haastava ja vaatii jonkun verran harjoitusta, mutta kun hommasta saa niin sanotusta kiinni, tulokset ovat hienoja. Kuivaneulalla saa aikaiseksi todella pikkutarkkoja yksityiskohtia, kuten sormia ja hampaita, mutta minulla ei ainakaan ikinä riitä istumalihaksia niin tarkkaan näpertämiseen.

Kommentoikaa ja linkatkaa, jos olette tehneet samantyyppisiä töitä, vinkit ja ohjeet on aina plussaa!

I'll put in some English texts later.

Huom. Jos neulahuovus ei ole tekniikkana tuttu, kannattaa koitella ensin esimerkiksi sydämien ja pipareitten huovuttelemista kunnes tunnet tekniikan. Tarvitset neulahuovukseen superlonia tai muuta, johon neula uppoaa mutkattomasti. Huovutusneulat katkeavat herkästi, minkä takia superloni on paras materiaali huovutukseen.

  • Tällaisestä möykystä lähdetään liikkeelle. Aloita hahmoittelemalla muoto. Mieti, minkälaisia osia hahmossa on: jos teet kissan, selkä on pitempi kuin jos teet karhun. Mieti, minkälaiseen asentoon tai liikkeeseen teet hahmon. Voit piirtää hahmosta jonkinlaisen luonnostelman, jos haluat. 
  • Villaa lähdetään työstämään samaan tapaan kuin savea. Tee ensin kehosta runko, jonka päälle huovutat lisää villauntuvaa, jotta saat kehon muodot kohdalleen.
  • Kannattaa aloittaa keskivartalosta ja jättää reilu tukku villaa siihen kohtaan, johon tiedät tekeväsi esimerkiksi pään tai jäsenen.
  • Voit myös tehdä niin, että muotoilet jokaisen raajan erikseen, jätät niiden päähän villatupsut ja huovutat ne kiinni kehossa ulokkeiden kohdalla oleviin villatupsuihin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että on helpompaa tehdä kädet ja jalat, kun villa on jo valmiiksi kiinni huovutetussa kehossa. Näin sinun ei tarvitse huolehtia esimerkiksi liitosten pysyvyydestä. Jos tiedät, että huovutat esimerkiksi lasten käyttöön, on erityisen tärkeää, että villa on muotoiltu yhdestä, eikä monesta eri kappaleesta. Näin se on tiiviimpää.
  • Huovuta muotoa kolmiulotteiseksi niin, että tökit sitä tasaisesti kaikkialta. Ota hahmo irti alustasta ja huovuta sitä myös siten, että viet neulaa hyvin syvälle tai läpi hahmosta. Voit erottaa raajat ensin tiivistämällä villapallot haluamaasi muotoon (esim. pitkuloiksi), joiden päälle lisäät villauntuvaa, kunnes raajassa on paksuutta ja se on tukeva.
  • Muista huovuttaa myös raajoja niin, että tökit neulaa sisään jalan päästä, näin hahmosi jalat saavat tukevuutta. Ohuutta raajoihin saat tiivistämällä villamassaa paljon. Jos raajoista tulee liian paksuja, voit leikata niitä saksilla.
  • Kun hahmon kaikki raajat ja hahmo muutenkin on huopunut, voit alkaa viimeistellä sitä. Tähän vaiheeseen kuuluu esimerkiksi värien huovuttaminen (ellet ole jo huovuttanut esimerkiksi ala- ja yläruumista eri väreillä), turkin tai vaatteiden huovuttaminen, kehon liikkeiden ja muotojen viimeistely, pintarakenteen, kuten turkin, hiusten jne. teko, silmät, korvat, tassut, kynnet jne.
  • Jos huovutat voimakkaasti ja yhdestä kohtaa, villa huopuu syvemmälle. Tämä mahdollistaa esimerkiksi ilmeitten huovuttamisen. Huovuta esimerkiksi silmäkuoppiin, nenään, sieraimiin ja suun kuoppaan villaa painaen sitä hyvin syvälle. Tämän jälkeen voit lisätä päälle esimerkiksi silmän.

  •  Kädet, päät, jalat ja kaulat saa jähmettymään taittamalla (kuva) suoran mökkelön haluamaasi asentoon ja huovuttamalla sitä taitoksen ulkopuolelta sisäänpäin, eli taitosta kohti. Hahmon huovuttamisessa saa olla varovainen sormiensa kanssa, sillä neula on terävä ja se uppoaa näppärältäkin syvälle sormeen.
  • Kun viimeistelet hahmoa, voit työntää sen raajojen sisään rautalangat. Näin hahmoa voi vääntää eri asentoihin. Muista työntää paksuhkon rautalangat päät tarpeeksi syvälle. Voit myös taivuttaa ulosjäävään rautalangan osaan koukun, jonka työnnät sisälle hahmoon ja huovutat päälle "villaläpän", niin ettei rautalanka tule ulos.

Mää! Valmis lammas.


Tässä kuvassa on Nukketeatteri Sampon Tonttu Teppana-niminen hahmo, joka on tehty Maija Baricin ja Matti Westerlundin Ihana joulu- kirjan kuvitusten perusteella



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti