keskiviikko 9. joulukuuta 2015

9. luukku: Vaihtelua joulupöytään ja joululahjojen organisointia

Alkavatko perinneherkut kyllästyttää, vaikka toisaalta juuri ne maut kuuluvat jouluun? Eikö kinkku kiinnosta? Punajuuri on herkkua, mutta sillit tekee rosollista ällöä? Eihän pipareita jaksa määrättömästi napostella? Ei hätää, tutut maut voi tuunata helposti, eikä koko joulupöytää tarvitse laittaa uuteen uskoon. Nautimme itsenäisyyspäivänä joulun herkkuja, hieman päivitettynä.

****
Tuunattu joulumenu

Punajuurikeitto
Pulled pork -hampurilaiset
Puolukkajuustokakku

Helppo punajuurikeitto syntyy keittämällä 750g punajuuria kypsäksi. Lisää keitinveteen suola, pippuri, esim timjami ja muut mausteet. Soseuta, lisää purkillinen ruokakermaa ja kuumenna. Keittoa voi maustaa myös pussillisella aura-murua, tai käyttämällä ruokakermana auralla maustettua kermaa.

Pulled pork on myös superhelppo, vaatii vain aikaa. Paista n. kilon kassler-paistia miedolla lämmöllä 100-150 asteessa n. kuusi tuntia tai kunnes liha on ylikypsää. Lihaa voi valella esim omenamehulla, ettei se kuivu. Pura joulustressi ja revi kypsä liha kahdella haarukalla säpäleiksi. Lisää purkillinen bbq-kastiketta ja lämmitä.

Puolukkajuustokakun pohja syntyy kärjistä palaneista piparkakuista. Käytin
halkaisijaltaan 15cm irtopohjavuokaa, sopiva pohja syntyi yhdistämällä 75g voisulaa ja 300g piparimurua. Ohuemman pohjan ystävä voi käyttää saman määrän isompaankin vuokaan. Täytteeksi vaahdotin 2dl vispikermaa, johon lisäsin purkin rahkaa, vaniljaa ja sokeria maun mukaan. Tähän määrään neljä liivatelehteä ja puoli pussia (n. 3dl) puolukoita. Käytin puolukat jäisinä, koska pakastin kakun. Näin tehdessä kannatta liivatelehdet sekoittaa ensin joukkoon ja lisätä vasta sitten puolukat. Jäiset marjat jäähdyttävät koko seoksen nopeasti ja hyytyminen tapahtuu pikavauhtia. Jos haluat kakusta makeamman, sulata puolikas levy valkosuklaata ja lisää se täytteen joukkoon.

***

Vegaanin joulupuuro ja marinoidut luumut

Tein Pirkan ohjeella puuron kookosmaitoon ja lopputulos on yllättävän raikas! Mutta jotta tämä puuro maistuu, ei kookos saa olla inhokkien listalla, sen maku on vieno mutta tunnistettava.

Mittaa 2dl vettä ja 2dl puuroriisiä paksupohjaiseen kattilaan. Keitä, kunnes vesi on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää tölkillinen (400ml) kookosmaitoa ja 4dl vettä. Keitä miedolla lämmöllä n. 50 min välillä sekoittaen. Lisää lopuksi 0,5-1tl suolaa.



Puuron kylkiäisiksi tein marinoituja luumuja keittämällä pussillisen luumuja (200g) 2dl:ssa glögiä. Aloita lisäämällä glögin joukkoon yksi kanelitanko ja appelsiinin kuorta puolikkaasta appelsiinista. Meidän hedelmäkorissa ei tänään ollut appelsiinia, niin korvasin sen 1tl:lla pomeranssinkuorta. Kiehauta maustettu glögi ja pilko sillä aikaa luumut neljään osaan. Keitä 10 min ja anna jäähtyä.


***


Aloitin pari vuotta sitten parhaan jouluperinteen. Joulukorttien saajat on jo pitkään olleet listalla, mutta nyt ovat myös joululahjat. Olen merkannut ylös saajan kohtaan joka vuosi sen vuoden lahjan. Paras keksintö vähään aikaan! Eipä tule hankittua samaa lahjaa monena vuotena peräkkäin. Tämän vuoden lahjaostokset ovat hyvällä mallilla, ja vielä on parit markkinat joista toivottavasti löytyy jotain kivaa. Tänä vuonna yllätin itsenikin ja lisäsin järjestelmällisyyttä laatimalla lahjabudjetin. Nyt kulut pysyvät kurissa, ja lahjaideoita on helpompi keksiä kun on miettinyt joka lahjalle summittaisen hintahaarukan.

Myrsky toi meren entistä lähemmäs, onneksi oli kumpparit jalassa! Valkea joulu tällä hetkellä vain haaveissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti